CAFBL Informa
Assessories - AS0034/2023 - 10/03/2023 - Fiscal
linkedin twitter instagram facebook youtube
logo
Assessories · AS0034/2023 · 10/03/2023 · Fiscal
 

Nota informativa sobre la tributació en l'ITP de les fiances complementàries dels contractes d'arrendament 


Benvolgut col·legiat,
Benvolguda col·legiada,

T'informem que l'ATC ha començat a fer algun requeriment sobre la tributació en l'ITP de les fiances complementàries que es poden demanar en els contractes d'arrendament d’habitatge.

El criteri que l’Administració té, i que ja havia expressat en alguna consulta prèvia, és que les garanties addicionals (els dos mesos més que es pot demanar en cas d'arrendament d’habitatge) és una penyora d’acord amb l'article 569-12 del Llibre Cinquè del Codi Civil de Catalunya i com a tal una garantia que està subjecte a ITP, amb independència d'on es dipositin els diners.

Per tant, com a garantia, de la mateixa manera que els avals personals de tercers, estarien subjectes a una tributació d'1%, sent el propietari que rebi la garantia el contribuent obligat.

Aquesta tributació, encara que molt poc significativa, en molts casos pot comportar la regularització per part de l'ATC a travès d'un requeriment.

Per això, et recomanem que a partir d'ara comencis a informar a la propietat de l'obligació d’aquesta tributació, així com a liquidar-la.

Aquest criteri també serà el que s'aplicarà en les liquidacions d'ITP que es presenten mitjançant el servei del Col·legi.

Com sempre, per a qualsevol dubte o més informació sobre aquest tema us podeu adreçar al nostre servei d'assessoria fiscal, presencial amb cita prèvia, per telèfon o mitjançant les assessories en línia del web col·legial www.cafbl.cat.

Cordialment,

 

Lorenzo Viñas Alberto Izquierdo
President Secretari


Copyright © 2014 Col.legi d'Administradors de Finques de Barcelona-Lleida
C/ Mallorca, 214, 08008 Barcelona
E-mail: cafbl@cafbl.cat
Telf: 93 451 02 02